Jotta voin auttaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla, aloitamme ottamalla anamneesin eli kerrot itse vaivastasi. Sen jälkeen teen neurologisia, fysikaalisia ja palpaatio- sekä provokaatiotestejä. Tarvittaessa voin tehdä kliinisiä tutkimuksia esim. verenpaineen mittauksen. Tämän jälkeen voin antaa diagnoosin ja vahvistaa hoitosuunnitelman. Hoidon keskeisenä osana on kivun poistaminen ja/tai lievitys sekä liikkuvuuden palauttaminen niveleen, nikamaan tai raajaan, jossa liikkuvuus on rajoittunut. Naprapath sana tulee tshekin sanasta napravit, joka tarkoittaa aiheuttajaa sekä Kreikan sanasta phatos, joka tarkoittaa kipua. Toisin sanoen ”kivunaiheuttajan poistamista”.

Naprapatialle ominaiset hoitomenetelmät ovat selkärangan nikamien sekä raajojen nivelten manipulaatio sekä mobilisaatiohoito. Lihaksia hoidetaan tehokkaasti TP (TriggerPoint) pistekäsittelyllä sekä lihasvenyttelyllä, sidekudoshieronnalla sekä perinteisellä hieronnalla. Tarvittaessa voin täydentää hoitoa tehokkaalla ART-menetelmällä.

Hoidolla vaikutan lihasten, luuston, hermojen ja verisuonien keskinäiseen toimintaan. Esim. jos käsivarressa tuntuu säteilevää kipua, kysymyksessä voi olla hermopinne, lihaskireys tai verenkiertohäiriö. Tai esim. jos lihas puristaa sekä hermoa että verisuonta, vaivasta päästään eroon lihasta hoitamalla.

Esimerkki potilastapauksesta

Potilas tulee vastaanotolleni ja valittaa pitkittynyttä alaselkäkipua, joka tuntuu myös vasemmassa jalassa. Selässä on lievästi skolioosia. Potilas työskentelee toimistossa eli istuu paljon. Hän harrastaa epäsäännöllisesti hikiliikuntaa, mutta ulkoilee lähes päivittäin. Elämäntavat ovat hyvät. Hänellä ei ole todettuja perussairauksia. Potilas on käynyt työterveyslääkärillä, joka on määrännyt tulehduskipulääkettä selkäkipuun.

Anamneesia tehdessä käy ilmi, että potilas on liukastunut noin kuukausi sitten, mutta ei silloin tuntenut merkittävää kipua liukastumisen jälkeen. Liiketesteissä näkyy selkeä liikerajoitus oikealla SI-nivelessä. Pakaran alueen lihakset ovat kireät, samoin kuin lonkankoukistajat. Pulssi tuntuu heikommin vasemmassa nilkassa.

Hoitona venytän lonkankoukistajat sekä pakaran alueen lihaksistoa. Lisäksi käsittelen alueen ART-menetelmää käyttäen. Manipuloin oikean SI-nivelen, jolloin kipu lievittyy ja oikeaan SI-niveleen palautuu liike uusintatestiä tehdessä. Ohjeeksi annan lonkankoukistajan venytyksiä ja uusintakäynnin tarpeen vaatiessa.